Stress is pas ongezond als dat jouw overtuiging is.

Stress is volksziekte nummer 1! Dagelijks worden wij gewaarschuwd over de destructieve effecten die stress heeft op je fysieke en mentale gezondheid. De koppeling naar burn-outs, angststoornissen en depressies zijn snel gelegd. Maar is dat wel gerechtvaardigd?

Nee, mindset is bepalend bij de gevolgen die stress heeft. Stress wordt pas ongezond als jij ervan overtuigd bent dat het ongezond is. De kracht van Mindset bij stress is in verschillende wetenschappelijke studies aangetoond (Stanford University, Alia Crum).

“Stress wordt pas ongezond als jij ervan overtuigd bent dat het ongezond is.”

De studie van Dr. Crum wijst uit dat stress, met de juiste insteek, een positieve uitwerking heeft op je resultaat en gedrag. Een korte videopresentatie (link onderaan deze blog) aan stressvolle medewerkers (in tijden van crisis) over de positieve effecten van stress bewijst het tegendeel. In haar onderzoek vertoont de groep medewerkers die de positieve effecten van stress krijgen voorgeschoteld, aanzienlijk minder gezondheidsproblemen en zijn succesvoller. De groep is zelfs meer betrokken met de organisatie. Denk je eens in wat je kunt bereiken met zo’n sterke en vooral gemotiveerde groep.

Binnen sales wordt de druk vaak als hoog ervaren en is er altijd wel sprake van een zeker stressniveau op targets halen en goede resultaten neer te zetten. Stress kan zeker binnen sales een zeer positief effect hebben, als je de juiste Mindset erbij hebt.

“Alle negativiteit die aan het begrip stress kleeft, richt meer schade aan dan de stress zelf.”

Scherper, effectiever en gezonder door stress!

 

De boodschap is vaak dat je stress moet verminderen of vermijden, omdat het schadelijk is. Wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat stress een natuurlijk mechanisme is die laten zien dat je gezonder, gelukkiger en succesvoller kan worden door stress, mits je de juiste Mindset hebt over stress. Wat je overtuiging is over stress is van invloed op alles, van gezondheid tot het vermogen om meer zingeving aan je leven te geven.

De beste manier om stress te beheersen is om het te omarmen. Negatieve effecten van stress breek je af door er iets positiefs tegenover te zetten. Een paar voorbeelden: “Stress leidt tot een burn-out” wordt “Stress geeft mijn grenzen waardoor ik optimaal kan blijven presteren”. “Stress werkt verlammend” wordt “Stress maakt mij scherper en ik heb vertrouwen in mijn eigen capaciteiten”.

Jouw Mindset over stress is dus een keuze, waarmee je je eigen succes en gezondheid bepaalt.

2 Stress Mindsets:

 

1.     Stress is schadelijk

2.     Stress is positief

De meeste mensen neigen vooral naar de eerste Mindset. Dit wordt natuurlijk onderstreept door alle “stressreductie coaches” die als haviken op deze problematiek zijn gedoken. Anderzijds worden we ook in het nieuws gewaarschuwd voor het grote monster dat we “stress” noemen.

“Stress is not what happens to us, it’s our response to what happens. And response is something we can choose”.

Gebruik je Mindset

 

Zet je Mindset in ten gunste van je dagelijkse leven. Word bewust van je gedachtenpatroon over stress. Heb je last of juist profijt van stress? Wordt jouw succes bepaald door een positief resultaat? Of beperk jij jezelf in succes? Draai het om en start de dag met de onderstaande tools.

  1. Daag je gedachten uit: De eerste stap is door de lichamelijke tekenen van stress anders op te vatten. Zet zenuwen om in uitdaging en focus. Je zweethanden en verhoogde hartslag helpen je om beter te presteren. Het gaat erom dat je je stresssituatie als helpend en ondersteunend gaat zien.
  2. Test je nieuwe Mindset: Bedenk wat je stresssituaties jou hebben geleerd en hoe dit je sterker maakt. Richt je keer op keer op het positieve van de ervaring. Hierdoor zal je Mindset langzaam veranderen over stress. Stress zal je in plaats van zwakker, sterker en succesvoller maken.
  3. Deel je nieuwe mindset: Neem anderen mee in je positieve stress Mindset. Daag het uit, deel je nieuwe mentaliteit met anderen en laat je verrassen door het effect dat het heeft op je eigen leven en prestaties.

Stof tot nadenken. Wees je vooral bewust voor het moment dat je collega komende maandag weer met een stapel werk aan je bureau staat, voor het moment dat je een boze klant aan de lijn hebt of wanneer je op het punt staat de onderhandeling in te gaan voor een grote sales deal.

 


Wil je meer weten over mindset en hoe je dat positief inzet voor jezelf en/of jouw team? We helpen graag. Meer informatie over het onderzoek? Bekijk haar Tedtalk over de gevolgen van onze mindset. En bedenk: het werkt ; )   
 

It’s your call 
 

 

 

 

 

By | 2018-02-19T18:41:10+00:00 februari 10th, 2018|Mindset|0 Comments

About the Author:

Ik ben partner bij SalesBreakThrough met het specialisme Mindset en Sales. Ik heb jarenlang ervaring in Salesmanagement in verschillende branches. Zo lang ik mij kan herinneren heeft het menselijk gedrag en denkpatronen mij enorm geïntrigeerd. Binnen SalesBreakThrough breng ik Mindset en Sales samen. In mijn werk geeft ik organisaties en hun medewerkers een kijkje in het menselijk brein. Waarom doen we wat we doen? Wat houdt ons tegen om succesvol te zijn. Belangrijke elementen zijn mentale veerkracht, hoe herstel je als Sales van een “nee”?. Ook focus is een belangrijk element die steeds vaker op de proef wordt gesteld. Een van mijn doelen is een mentale veerkrachtige en succesvolle salesomgeving. Met behulp van inzicht in psychologie en de juiste mindset kunnen we voor alle sales generaties een positieve en effectieve werkomgeving creëren. Daar zet ik mij graag voor in.