Wat is een GOED Sales Proces?

Het hebben van een goed sales proces is van belang voor alle betrokkenen, aan de kant van koper én verkoper.

De koper heeft weinig tot geen ervaring met de aankoop van jouw soort oplossingen. De grootste angst die hij heeft is de impact van de verandering en het risico dat er in de aankoop ligt. Wat als het mis gaat? Wat als het budget wordt overschreden? Wie draait er op voor ontstane schade?  Zijn de interne medewerkers wel klaar voor deze verandering?

De koper zoekt naar de oplossing met minimale risico’s en de meest optimale ROI (Return On Investment). De verkopende partij die dit als beste in kan vullen krijgt de opdracht.

Een goed sales proces is er dus op gericht om deze tocht met de koper te bewandelen en hem als het ware helpt om te veranderen in plaats van te kopen.

Wat kun je bereiken met een sales proces?

Ook al bestaat het sales proces al vele jaren wordt er toch nog maar weinig goed gebruik van gemaakt en gaan de haren van velen rechtop staan bij de gedachte aan het sales proces.

Een sales proces is er niet om de sales professional te frustreren maar juist blijvend vooruit te helpen. De meeste bestaande processen zijn helaas vooral gericht op controle en procedures, niet op het helpen van de mensen.

Bedrijven die het wél goed hebben opgepakt hebben er indrukwekkende resultaten mee geboekt. zoals een stijging in omzet tot 30%, win-rates die omhoog gaan tot wel 50% en een tot 80% voorspelbare forecast. Niets staat groei in de weg!

En dit zijn alleen nog maar de tastbare voordelen en hebben we het nog niet over de toename in kwaliteit en de verbeterde beleving door de prospect of klant! 

Naast de keuze van het sales proces is het ook verstandig om een sales aanpak, een zogenaamde sales methode te kiezen. Leer hier meer over sales methodes

Bedrijven die succes boeken met sales processen gebruiken specifieke software. Hierin heb je de keuze tussen CRM software, pipeline management software of sales proces software. We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Bekijk deze hier.

Wat zijn de 10 meest gebruikte best practice verkoop methodes in het sales proces?

Download het white paper en leer welke methode als beste bij jouw organisatie past. De top van de organisaties achter deze methodes komen zelf aan het woord en vertellen over hoe zij de gevolgen van de veranderende markt en koper hierop zien.